A West Brom ajánlás, amikor a fekete játékosok fehér játékosokat vettek fel

A folyamatos érdeklődés jelentős meglepetésnek bizonyult az egykori középpályásnak, most már nyugdíjasnak és Manchesterben élt, aki semmi különösebben nem emlékeztet a nagy délutánára. „Néhány ajánlásban játszottam, vagy akár egy helyi csapat ellen játszottál, így számomra a Villa, Birmingham vagy a Wolves lenne, vagy egy teljes csillagot játszottál,” mondja. „Ez csak egy eset volt, amikor egy bizottsággal ültünk, és néhány Betclic mobil bónusz ötletet találtam arra, hogy mi volt a legjobb módja a játéknak.

„ Egy nap beszéltem Cyrille Regis-lel, és egy kicsit egy kihívás meccsét.Azt mondtam: „Kiválaszt egy csapatot, egy csapatot választok, és lássuk, hogyan megyünk.” Nem gondoltuk, hogy ellentmondásos. ”Laurie Cunningham: az örök ifjúsági táncos labdarúgó | Richard Williams Bővebben

És így Regis összeállt egy teljesen fekete játékosból álló csapatot, és Cantello fehér játékosok csapata. „A tréningben öt-oldali, régi v fiatalokat, angol v-t játszunk a világ többi részén – ez csak valami, ami kicsit másképp tette a képzést” – mondja Cantello. – Csak így volt. Cyrille egy csapatot választott a csapatom ellen, és alapvetően ez volt az egész. ”

Bob Hazell, majd a Wolves-ban volt az egyik játékos, aki meghívást kapott Regis oldalán. „Amikor először jött el az ötlet, nem hiszem, hogy valaki igazán hitte, hogy meg fog történni, de több mint boldog voltam, hogy részt vegyek” – mondja.Mire a játék megérkezett, különös jelentőséget tulajdonított Hazellnek: „Fél mérföldre nőttem fel az úton, így rengeteg ember jött, sok barátom, aki még soha nem volt egy labdarúgó-mérkőzésen, de arra törekedtek, hogy részt vegyenek. Ez csak egy beszámoló volt, de nem akartak meglátni minket, hogy megértsenek minket, és egy West Bromwich Albion csapatot megragadjanak, ami nagyon könnyen Betclic mobil fogadás megtörténhetett volna, ha nem helyesen alkalmaznánk magunkat.Tehát a játék talán egy kicsit többet jelentett nekünk, mint nekik. ”

Hazell fekete barátai inkább a futball-mérkőzésekre kerülnek a rasszista bántalmazás szintjén, és – a területen – várhatóan találkozik, ha odaérnek. „A futballpályák nem voltak helyesek a fekete emberek számára” – mondja. „Ha több száz vagy akár több ezer rajongó kántál a rasszista bántalmazást, akkor nem fog sokat találni a fekete embereket a földre.” Facebook Twitter Pinterest A Len Cantello 1979-ben kezeli az ellentétes kapitányát, Cyrille Regist. A játék 3-2-re ért véget Regis oldalán.Fénykép: Laurie Rampling / BBC / Sugar Films

A mérkőzést egy emlékezetes szezonban hozták le a West Brom számára, amelyek nagy része a bajnoki címért versengett. Az év fordulóján a táblázat tetején a Liverpoolhoz tartottak, és csak öt futam volt, és áprilisban hat játékot vetett be, amelyek ténylegesen befejezték ambícióikat. Harmadszor, a Nottingham Forest elhagyták, miután elvesztették őket otthon az Betclic mobil sportfogadás utolsó napon, egy csapat, beleértve a Regis-t, a Laurie Cunningham és a védő Brendon Batson, három fekete játékos közösen a három fokozatot a kezelőjük, Ron Atkinson.

„A sikerünk nagyrészt az volt, hogy a három fekete srác, a három legjobb játékos volt,” mondta Cantello. „Nagyon csúcsos Liverpool csapatot kerestünk, de nem voltunk messze mögöttük.Laurie és Cyrille kiemelkedőek voltak. Középpályás játékosként egyszerűvé tette az életet, és egy reményes passzoló jó passzolást ért el. Jó csomó fiú voltunk. Az öltözőnk nagyszerű volt. Nem hallottad a rasszizmust a klubon belül. ”

Hazellben és George Berry Wolves-ben két fekete játékos volt az első csapatban, de ez nem tartotta ki a rasszizmust a öltözőből. „A csapattársak közötti kapcsolatok mindig meglehetősen jóak voltak, de ez nem akadályozta meg egyik társamnak, hogy rasszista módon visszaéljen egy másik fekete játékosgal” – mondja Hazell. “Ott már voltam. Egy játék után az egyik csapattársaim szánalmasan jön hozzám, és azt mondja: „Meg kell mondanom Bobnak, adtam neki egy kis faji visszaélést.” Mit mondtam? – Ez egy olyan rasszista szülőktől elvárható, mint te, – mondtam. De mosolygottam, ahogy mondtam neki.Az a személy, akivel beszéltem, nem volt az egyik, akit rasszistaként láttam. Néhányan közülük nem hallanák őket rasszista értelemben, de csak tudtad, hogy azok. És mások, azt akarták, hogy tudd. „Megszálltuk az edzőt, és ott volt az Országos Front… Emberek követtek minket” Tovább

„Az emberek különböző módon fogják meg. Én valaki voltam, aki képes volt kezelni magam. Ha az emberek azt mondják, hogy nem tetszett nekem, akkor elfáradnak, és a következményekkel foglalkozom. A dolog az, hogy a labdarúgással mindig csak egy nagyon kemény iskola volt, ahol semmi sem volt szent a öltözőkben, legyen szó színéről vagy arról, hogy mit viselett, vagy bármit is, és csak meg kellett találnia a módját annak kezelésére. Ha nem tudod megvenni, ott van az ajtó.Mindenkinek megvan a maga módja, hogy elmosolyodtak, úgy tettek, mintha figyelmen kívül hagynák, vagy elfojtott valakit az orrán. Mint egy fiatal, amikor 17 éves voltam, végül egy magas rangú, megalapozott játékost láttam. És aztán mindenki tudta: „Ez az, ahol Bob van.”

Cantello nem emlékszik rendszeresen a rasszista visszaélésekre a játékpályája során, de elismeri, hogy blokkolja a standokból származó zajt. – Nem mondom, hogy nem történt meg – nyilvánvalóan – mondta. – De sosem hallottam, hogy egy futballista sértett volna egy másik labdarúgót, mert fekete volt. Ezt soha nem hallottam. És mint labdarúgó, van szelektív meghallgatásod. Sértéseket hallasz, amikor célzanak.A rasszista kántálás, nem volt rám összpontosítva, így soha nem hallottam. ”

„ Ha Len azt mondja, hogy hallja, amikor a tömeg negatív volt feléje, akkor 10-szer erősítheti, ha fekete érintettek ”- mondja Hazell. – És volt idő, amikor még egy ember is kántál, akkor megüt. Egyszer játszottam a West Ham-ban, és ott volt ez az egyik fella, ő volt a városfőnök hangja. Olyan volt, mintha a csizma aljáról húzta volna. – Nigger. Ez egy ember volt. Amikor több száz éneket kap: „Nigger, nyalja meg a csizmámat”, hallod. Érzed. Nos, én tettem. ”Facebook Twitter Pinterest A barátok újra összeálltak: az 1979-es játékban résztvevő játékosok találkoznak a The Hawthorns-on.Hátsó sor (balról jobbra): Stewart Phillips, Ian Benjamin, Ally Robertson, Tony Brown, Első sor (balról jobbra): Vernon Hodgson, Cyrille Regis, Brendon Batson. Fénykép: BBC / Sugar Films / Laurie Rampling

A Guardian 1979 januárjában négy nappal azelőtt játszotta a játékról szóló cikket, amelyben a Sandwell Community Relations Tanácsának elnöke elmondta, hogy a javasolt lámpatest „ leginkább zavaró ”, hogy„ a közösség egyes részei könnyen használhatják a politikai tőkét ”, hogy„ a tömegben lehetnek bajok ”, és hogy a West Bromnak„ egy ízletesebb módot kell találnia a pénzért hosszú kiszolgáló játékos ”.Batson ugyanakkor azt mondta, hogy „egyikünk sem habozott vagy nem érezte magát nyugtalanul egy pillanatra”, míg Garth Crooks, aki a győztes gólt szerezte, „csak egy profi labdarúgó játéknak” nevezte. hozzátéve, hogy „nagyon büszke volt arra, hogy kiválasztották”.

A Cantello emlékszik a játékban bekövetkezett ellentmondásokra, amit egy 7 023-os tömeg figyelte meg, és 3-2-et nyert a Regis oldalán. “Érdekes volt látni, hogy mi lesz a reakció,” mondja. „Akkor sok fekete ember élt a Midlands-ben, de nem volt sok, ami a West Bromwich Albion-t nézte, és megpróbálod eljutni a helyi emberekhez, hogy nézzék meg a klubot. Emlékszem, valószínűleg több fekete embert figyeltünk meg, mint általában. Nem volt baj.Ez egy játékjáték volt, és a megfelelő szellemben kellett játszani, és ez volt. ”

Sajnos a mérkőzés nem volt vízszintes. Hazell 1990-ig játszott, de észrevette, hogy a rasszizmussal kapcsolatban a nyugdíjazása közeledik. „A pályafutásom vége felé az alsó bajnokságba mentem, és még rosszabb volt” – mondja. – Azok, akik felelősek voltak, nem törődtek vele. Amikor a változások megkezdődtek, elkezdődtek a csúcsok, és időbe telik, amíg a dolgok kiszűrésre kerülnek. Nagyon áldott életem volt. Az emberek azt gondolhatják: „Az a mód, ahogyan Bob beszél, ez olyan, mintha megijesztené.” Nem vagyok háborodva, messze tőle. Emocionálisan beszélek róla, de ez nem befolyásolta a mindennapi életemet. Nem sétáltam a szomorúság érzésében. Élveztem focizni.Ez volt a legjobb dolog, ami valaha történt velem. Ha visszaélés történt, nem vittem haza. Amint kijöttem a pályáról, ezek a dolgok megtörténtek. Nem azt mondom, hogy nem hagyott benyomást, de semmiképpen sem vagyok háborodva.

A Cantello már úgy döntött, hogy elhagyja a West Brom-ot, és egy pár héten belül meghallgatása után Boltonba költözött. „Érzelmi játék volt számomra, mert ez volt az utolsó játékom, és várom a dokumentumfilmet” – mondja. „Remélhetőleg ez megmutatja, hogy az idők azóta megváltoztak a legjobbak. A játék az évek ünnepe volt a klubban, és remélem, hogy mindenki, aki ott volt, élvezte. Mi voltunk, mint játékosok. Nagyon kedves este volt. Ez volt az, ami erről szólt. ”

Rate this post